Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
5 φωτογραφίες »

Θηρίο με 0-100 στα 3 δεύτερα το νέο ηλεκτρικό Hummer [video]

23/10/2020

Το θρυλικό off road μοντέλο επιστρέφει στην δράση και κάνει άμεσα την διαφορά. Νέο Hummer EV με ασύλληπτες αποδόσεις, επιτάχυνση 0-100 στα τρία δευτερόλεπτα και 15.592 Nm ροπής!

Το Hummer έχει τον τίτλο του πιο κυρίαρχου off road αυτοκινήτου. Ειδικά σε χώρες με ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και ανώμαλους δρόμους αποτελούσε μία ασφαλή και αγαπημένη επιλογή. Από το 2010, ωστόσο, όταν η μητρική αυτοκινητοβιομηχανία έριξε τίτλους τέλους και σταμάτησε η παραγωγή μοντέλων, επικράτησε μεγάλη στασιμότητα.
 
Η κατάσταση αυτή αλλάζει. Για να μην περιοριστεί απλώς στις δάφνες του παρελθόντος αλλά με στόχο να συμβαδίσει με την εποχή της ηλεκτροκίνησης το brand υπό την σκέπη της General Motors επιστρέφει στην αγορά με δυναμικό τρόπο. Το νέο Hummer EV έρχεται να κυριαρχήσει και ήδη από τις πρώτες πληροφορίες ξεχωρίζει για την θηριώδη ροπή που αγγίζει τα 15.592 Nm!
 
Επειδή μία τέτοια εξέλιξη και επάνοδος στο προσκήνιο έχει ιστορικό και σημαντικό χαρακτήρα, πάμε να δούμε αναλυτικά τι εστί το νέο ηλεκτροκίνητο Hummer. Όπως τονίστηκε, η ροπή του «κτήνους» της General Motors (πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την GMC) είναι το τεράστιο πλεονέκτημά του, αν και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα αφορά τη ροπή των τροχών και όχι του συστήματος κίνησης. Όσον αφορά την ιπποδύναμη, διαθέτει ισχύ 1000 άλογα χάρη στους τρεις κινητήρες με τους οποίους έχει εξοπλιστεί ενώ χρειάζεται μόλις τρία δευτερόλεπτα για 0-100!


 
Πρωτοποριακή για τα δεδομένα της General Motors είναι και η χρήση για παρθενική φορά του νέου συστήματος μπαταρίας Ultium. Μέχρι στιγμής, δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο στοιχείο για τη χωρητικότητα της μπαταρίας, αλλά αναμένεται να φτάσει έως και τις 200 kWh. Νούμερο αδιανόητο αν αντιληφθεί κανείς ότι το πανίσχυρο Taycan Turbo S έχει 93,4 kWh χωρητικότητα μπαταρίας. Όπως συμβαίνει με την Porsche, έτσι το Hummer διαθέτει επίσης ηλεκτρικό σύστημα 800 volt, το οποίο ωστόσο μπορεί να χειριστεί έως και 350 kW ισχύ φόρτισης αντί για 240 kW. Φόρτιση χρονικού διαστήματος δέκα λεπτών αρκεί για εμβέλεια σχεδόν 160 χιλιομέτρων. Το συνολικό εύρος της θα φτάνει 560 χιλιόμετρα. Μάλιστα, το Hummer θα διαθέτει την τελευταία έκδοση του αυτόνομου συστήματος οδήγησης της GMC με την ονομασία «Super Cruise». Θα μπορεί να καλύψει περισσότερα από 322.000 χιλιόμετρα off road αυτόνομης οδήγησης, παίρνοντας και πρωτοβουλίες αλλαγής λωρίδας.
 
Εκτός δρόμου είναι ακόμη περισσότερα τα highlights στοιχεία που το ακολουθούν. Το Hummer EV λανσάρεται ως το πιο ισχυρό μοντέλο της σειρά. Σε χαμηλές ταχύτητες, οι εμπρός και πίσω τροχοί μπορούν να περιστραφούν προς την ίδια κατεύθυνση (τετραδιεύθυνση), γεγονός που επιτρέπει τη διαγώνια οδήγηση. Η προσαρμοζόμενη αερανάρτηση μπορεί να πάρει ύψος κατά περίπου 15 εκατοστά σε λειτουργία εκτός δρόμου για να αυξήσει την απόσταση από το έδαφος. Στο σετ από ελαστικά επιφάνειας 35 ιντσών, το τραχύ έδαφος είναι... παιχνιδάκι, οι θόλοι των τροχών επιτρέπουν το καουτσούκ έως και 37 ίντσες.


 
Το κάτω μέρος του αμαξώματος επενδύεται με ατσάλινες πλάκες για την προστασία της μπαταρίας. Ενσωματωμένες κάμερες δίνουν έως και 18 διαφορετικές λήψεις στην οθόνη που βρίσκεται στο εσωτερικό. Θα προσφέρεται οπτικό πεδίο λες και βρισκόμαστε κάτω στην ραχοκοκαλιά του αυτοκινήτου που θα επιτρέπει ακόμη και τις πιο... επικίνδυνες και απαιτητικές διαδρομές. Προαιρετικά μπορεί ο οδηγός να λάβει πληροφορίες όπως η καμπύλη ροπής και οι απώλειες τριβής των τροχών.
 
Ο ηλεκτροκίνητος χαρακτήρας του κινητήρα δεν περιορίζει στο ελάχιστο το... τρομακτικό προφίλ του Hummer EV. Ακόμη και η αίσθηση του ήχου παραμένει ανεξάρτητα από την απώλεια του κινητήρα καύσης, σε μία πιο μοντέρνα εκδοχή της έννοιας του «θορύβου». Οι γωνιακού σχήματος θόλοι των τροχών και το επίπεδο, φαρδύ παρμπρίζ θυμίζουν έντονα τα προηγούμενα μοντέλα, όπως ακριβώς ισχύει και με την γρίλια που χωρίζεται σε έξι τμήματα καθένα από τα οποία εσωκλείει ένα γράμμα για το συνολικό λογότυπο «Hummer».
 
Ο πρόβολος διανθίζεται με μια συνεχή λωρίδα φωτός LED και δύο χαμηλότερα δεξιά και αριστερά τοποθετημένα φωτιστικά σώματα. Αύρα από το GMC pick-up Sierra λάμπει στο πίσω μέρος του Hummer EV. Οι πλάκες της οροφής μπορούν να μετακινηθούν σε αντίθεση με το Jeep Wrangler ή το Ford Broncobut για εξοικονόμηση χώρου στο μπροστινό μέρος του αμαξώματος (Frunk)  Το εσωτερικό είναι εξίσου boxy με το εξωτερικό. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου δεσπόζουν δύο μεγάλες οθόνες και σε επίπεδο εικόνας η καμπίνα δείχνει περισσότερο κλασάτη σε σχέση με το παρελθόν.
 
Η General Motors γνωστοποίησε ότι η κυκλοφορία της σειράς θα γίνει στα τέλη του 2021. Πρώτο μοντέλο Hummer EV θα είναι η πλήρης «Edition 1» με δυνατότητα αλλαγής mode οδήγησης, προσαρμοσμένο σασί, φορητές πλάκες οροφής και μία μεγάλη οθόνη αφής 13,4 ιντσών για το infotainment. Παραλλαγές με περιορισμένο γκάμα εξοπλισμού θα κυκλοφορήσουν στην συνέχεια. Η «Edition 1» που πρόλαβε ήδη να ξεπουλήσει έχει τιμή περίπου στα 95.000 ευρώ. Η φθηνότερη εκδοχή με 625 ίππους και εμβέλεια 400 χιλιόμετρα ξεκινά στα 67.430. Άγνωστο παραμένει αν το νέο Hummer EV διατεθεί και στην Ευρώπη.
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις